#Omdatikhetverdien

Ik las het percentage 14,8 en dacht: ‘Jezus, zoveel?!’ Zoveel minder verdienen Nederlandse vrouwen gemiddeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Nog steeds, terwijl het wettelijk niet eens mag. Daarmee lopen we tot wel 300.000 euro per loopbaan mis. En het blijkt dat bedrijven die loonkloof niet eens bewust in stand houden.

De PvdA is de campagne #Omdatikhetverdien gestart. Niet mijn partij, maar wel mijn onderwerp. Europarlementariërs Agnes Jongerius en Vera Tax pakken het voortvarend op, met een aparte website en een oproep aan vrouwen om op social media te vertellen wat ze met die 300.000 euro zouden doen. Dit alles in aanloop van ‘grote voorstellen in de Tweede Kamer en in Brussel om de loonkloof te dichten.’ We willen invloed en dat kan. #MeToo heeft dat bewezen.

Het onrecht van de scheve betaling gebeurt niet eens expres, zo blijkt uit een voorbeeld op de speciale website. Financieel dienstverlener APG liet vorig jaar een intern onderzoek doen naar de lonen van zijn personeel en ontdekte: ruim 13% van de vrouwen verdiende minder dan hun mannelijke collega’s in gelijkwaardige functies. Prijzenswaardig: het bedrijf heeft de kloof inmiddels gedicht. Daar zouden andere bedrijven hun voordeel mee kunnen doen.

Onlangs schreef ik voor FNV Magazine een verhaal over topvrouwen. Aanleiding was het nieuws, afgelopen zomer, dat voor het eerst de top van het Nederlandse bedrijfsleven voor 26,7% uit vrouwen bestaat. Dus ruim een kwart van de topposities wordt nu door vrouwen bekleed. In Kenia zitten vrouwen op 30% van de topposities in staatsbedrijven. Dit is bij wet geboden. Komen ze niet aan dit quotum, dan kunnen vrouwen naar de rechter. De Keniaanse vakbondstopper die ik om een reactie vroeg, was dan ook zeer verbaasd over ons percentage. Ze viel bijna van haar stoel, want ‘de FNV doet toch heel veel aan gendergelijkheid? Dit motiveert mij om door te vechten’, zei ze.

Wij maken de helft van de wereldbevolking uit. Het wordt hoog tijd dat we dan ook de helft opeisen. Van de topposities welteverstaan. Want van de lonen willen we alles. Omdat we het verdienen.