Gebukt onder inflatie

(Uit FNV Magazine)

Stijgende energieprijzen en duurdere grondstoffen maken het levensonderhoud ineens veel duurder. In Nederland is de inflatie in veertig jaar niet zo hoog geweest. India kampt eveneens met torenhoge prijzen en in Zimbabwe en Libanon heerst zelfs hyperinflatie.

INDIA – ‘Ze bezuinigen vaak op eten’

In maart van dit jaar telde de inflatie in India zo’n 6,5 procent. In het land van 1,3 miljard inwoners heerst veel armoede. Daar heeft de coronapandemie nog eens flink aan bijgedragen, vertelt Geeta Menon, consulent van Mondiaal FNV. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de huishoudelijk medewerkers, van wie 88 procent tijdens de pandemie haar baan verloor. 90 procent kreeg geen loon doorbetaald. ‘En wie na de pandemie werk terugkreeg, had bijvoorbeeld nog maar vijf huizen schoon te maken in plaats van negen’, vertelt Menon.

Door de oorlog in Oekraïne is de zonnebloemolie schaars. Ook benzine is bijna onbetaalbaar geworden, en fruit is tegenwoordig een luxeproduct. ‘De boeren waren het afgelopen jaar in staking vanwege drie wetten die de regering-Modi wilde doorvoeren. Dat had invloed op de landbouwproductie. Maar ook de watervoorziening is een groot probleem. Door de klimaatverandering is de regen niet meer te voorspellen, waardoor vaak oogsten mislukken.’ In India is de landbouw de belangrijkste sector, maar door deze samenloop van omstandigheden is voedsel erg duur geworden. ‘Hoe deze werknemers overleven, is mij nog steeds een raadsel. Met een beetje rijst en water, soms mais en een keer per week groente. Vlees is duur. Ze bezuinigen dus vaak op het eten. Veel gezinnen sloten leningen af en zitten nu met torenhoge schulden.’

De vakbond voor huishoudelijk medewerkers richt zich op de erkenning van informeel werkenden. Want wie als werknemer geregistreerd staat, heeft recht op enige compensatie. Huishoudelijk medewerkers kregen één keer compensatie: zo’n 2000 roepies (ruim 24 euro). Dat heeft de bond via de rechter moeten afdwingen. Veel kinderen zijn van school gegaan, omdat ze geen toegang hadden tot online onderwijs of omdat de ouders de schoolbijdrage niet meer konden betalen. De vakbond heeft nu kleine scholen ingericht waar ze toch onderwijs kunnen volgen. Ze doen er alles aan om kinderarbeid te voorkomen.

Lees meer over de inflatie Libanon, Zimbabwe en Nederland>>